artikel

En julönskan om ett bättre Sverige

freddy_portraitDet lider mot jul, en högtid som för vissa är årets mysigaste men för andra ställer allt i livet på sin spets. Jag personligen känner ambivalens inför julen, detta på grund av min familjekonstellation som varit ostabil och i ständig förändring under åren. Traditioner sträcker sig inte längre bak än enstaka år och det har varit ett flängande och farande.

Det lider mot jul, en högtid som för vissa är årets mysigaste men för andra ställer allt i livet på sin spets. Jag personligen känner ambivalens inför julen, detta på grund av min familjekonstellation som varit ostabil och i ständig förändring under åren. Traditioner sträcker sig inte längre bak än enstaka år och det har varit ett flängande och farande.

En av de bästa stunderna under julen är när jag får slå på SVT och Karl Bertil Johnssons jul. Min personliga tradition som jag ser till att inte missa. Tage Danielssons fantastiska saga om den 14-årige Karl-Bertil har en alldeles egen plats i mitt hjärta.

Sagan inleds med: ”Det var en gång en jul för länge sedan, då man ännu kunde se fattiga människor gå omkring på gatorna. På den tiden var det ingen skam att vara fattig, så trashankar och avsigkomna stackare behövde inte hålla sig borta ur folks åsyn utan strövade fritt omkring.”

Dessa ord kommer även i år att skära i mina öron, ”det var en gång en jul för länge sedan”, 2006 tog alliansen makten i Sverige, det är länge sedan nu. Det var alltså länge sedan som människor i Sverige upplevde en politik som verkligen satte rättvisa och omtanke i första rummet. Att människor tvingas ut i fattigdom är inte dåtid, det är nutid.

2008 kom de nya sjukreglerna och Försäkringskassan räknar med att 5 000 människor vid årsskiftet kommer ha utförsäkrats för andra gången, för andra gången kommer våra medmänniskors värde reduceras och många av dem hänvisas till socialkontoren. Vår sittande regering verkar vilja ha tillbaka ett fattigsverige, ett samhälle med större klyftor.

Men vänner, vi står för motsatsen! Vi vill ha ett samhälle där vi håller ihop. Det samhället är dessutom inom räckhåll. 2014 är ett valår, vi har val till Europaparlamentet i maj och sedan den 14 september är det val till kommun, landsting och riksdag. Vi ska vinna det valet, vrida politiken så den återigen bygger på rättvisa och omtanke. En engagerad och bra valrörelse är den bästa julklappen och det bästa nyårslöftet vi kan avge.

Så ha en riktig god jul och ett gott nytt år så ses vi i valrörelsen! önskar Freddy Grip, ordförande Vänsterpartiet Västra Södermalm

Kopiera länk